Hradec Králové (Pressweb) - Obiloviny a luštěniny by měly být nedílnou součástí každého jídelníčku, jelikož patří mezi zdroje komplexních sacharidů. Právě mezi obiloviny se řadí v posledních letech velmi oblíbený kuskus. Jedná se o potravinu vyrobenou z pšenice - běžné, celozrnné nebo ze špaldy. Kuskus je svým složením podobný těstovinám. Dá se připravit nasladko i naslano, vařit i zapékat. Jeho velkou předností je i rychlost, se kterou ho uvaříte. Stačí ho zalít dvojnásobným množstvím vody a nechat nabobtnat.
Další oblíbenou potravinou je římská hrách neboli cizrna, která v současnosti představuje zajímavou alternativu k běžného zelenému a žlutému hrachu, čočce i fazolím. Z cizrny si můžete připravit takzvaný hummus - hustou kaši, která je typická pro africkou kuchyni. Cizrnu můžete zakoupit v několika formách - buď jako sušenou nebo v konzervě, která je na přípravu mnohem jednodušší. Cizrnu můžete využít jako hlavní jídlo i jako přílohu. Je bohatá na vitamíny B, A, E a C. Obsahuje také hořčík, zinek nebo fosfor.