Praha (Pressweb) - Pro hořčici je potravinářskou vyhláškou stanovena palčivá, řízná chuť. Splňují tyto chuťové požadavky hořčice prodávané v českých obchodech? Jen některé, jak zjistil spotřebitelský časopis dTest. Nejvyšší známku získal v senzorickém hodnocení pouze jeden ze 17 testovaných výrobků, další dva se k této metě blížily. Dětská hořčice v testu propadla.
dTest nechal pro své dubnové vydání otestovat 14 plnotučných hořčic a tři speciální, z toho jednu s označením dětská. „K pozitivním zjištěním patří, že žádný z výrobků neobsahoval umělá barviva, ačkoli jsou v hořčici povolena. Polovina výrobků se obešla i bez chemických konzervantů. Slabou stránkou byly chuťové vlastnosti hořčic,“ shrnuje výsledky testu Daniel Pavlis, vedoucí redakce dTestu. Bez větších výhrad obstála v senzorickém hodnocení jen polovina vzorků, nejhůře dopadl výrobek určený pro děti.
Laboratoř podrobila hořčice i chemickým analýzám s cílem zjistit, zda splňují požadavky na surovinové složení stanovené potravinářskými předpisy. Podle vyhlášky má být plnotučná hořčice vyrobena z mletých semen hořčice, octa, soli, koření a cukru, případně může být uměle přibarvena a chemicky konzervovaná. Musí obsahovat určitý podíl sušiny, tuku a cukru, nejvýše 2,5 procenta kyseliny octové a 0,1 procenta tzv. písku. Všechny testované výrobky vyhlášce vyhověly.
Konzervanty našla laboratoř v osmi ze 17 testovaných produktů, vždy v povoleném množství. Je-li však hořčice vyrobena z kvalitních surovin, chemické konzervanty ani nepotřebuje. Antimikrobiální účinek mají silice obsažené v hořčičných semínkách, přirozené konzervační účinky mají i ocet a sůl.
„Za zmínku stojí, že hned dva chemické konzervanty obsahovala Dětská hořčice BONECO. Od výrobků určených dětem přitom očekáváme, že v nich bude chemie co nejméně. Tato hořčice také nápadně vybočovala z řady množstvím naměřeného tuku a cukru,“ říká Daniel Pavlis. Ačkoli se hořčice jako rostlina řadí mezi olejniny a tuk obsahuje i produkt z jejích semen, výrobce do Dětské hořčice přidal rostlinný olej blíže nespecifikovaného druhu. Obsahovala tak 11,87 % tuku, zatímco v ostatních hořčicích se obsah tuku pohyboval od 3,44 do 5,93 procenta. Bylo v ní také více než dvakrát tolik cukru než v druhém „nejsladším“ výrobku v testu, a to 15,7 %. Dětská hořčice byla nejdražší ze všech testovaných produktů.
Vítězem testu se stala Alba plus Plnotučná hořčice pro svůj správný říz i palčivost a vyváženou, přiměřeně slanou chuť. K jejím přednostem patřilo i to, že neobsahuje umělá barviva ani chemické konzervanty. „Hořčice z obyčejných plastových kelímků dopadly v testu lépe než výrobky ve sklenicích a plastových lahvích,“ dodává Daniel Pavlis.
Kontakty pro média:
Daniel Pavlis, pavlis@dtest.cz, tel.: +420 734 122 891
Vanda Jarošová, jarosova@dtest.cz, tel.: +420 731 789 110