Praha (Pressweb) - Ve dnech 17. až 18. října se v jednom čase a prostoru protnou Street Food Festival (www.facebook.com/streetfoodfestivalcz ) s Life Sciences Film Festivalem (www.lsff.cz).
Kolem Národní technické knihovny (NTK) se na stejném místě rozlije nejen Street Food zóna a projekce filmů z 5. ročníku LSFF 2015, ale také přednášky, diskusní panely, workshopy a další program, dotýkající se nejen potravin a zdraví, udržitelnosti věcí, životního prostředí i ekonomiky.
Další informace viz: http://lsff.cz/jidlo-to-je-veda-17-18-10-afterparty-se-street-food-festivalem/
Co jíst, aby byl člověk zdravý? Nakolik souvisí exploze civilizačních nemocí s tím, co jíme? Vyvíjí se vůbec západní kultura stravování udržitelným směrem? Jak bojovat s obezitou, alergiemi, cévními nemocemi, či cukrovkou?
Všeho s mírou - tak překvapivě prostou odpověď formuluje autor bestsellerů Michael Pollan ve zbrusu novém filmu dokumentaristy Michaela Schwarze, „IN DEFENSE OF FOOD“ (český název: Na obranu jídla). Režisér Michael Schwarz, držitel tří cen Emmy, tento film na festivalu osobně uvede 13. 10. v evropské premiéře. Film bude také součástí programu „Jídlo, to je věda“ 17.-18. 10. Podrobnosti o filmu: http://lsff.cz/filmy/in-defense-of-food/
Čeká nás také jedna světová premiéra. Australská režisérka filmu „POLYFACES“ Lisa Heenan – která dorazí také osobně - strávila s celou rodinou čtyři roky na farmě Polyfaces, kde už po čtyři generace hospodaří rodina Joela Salatina. Joel Salatin je jeden z největších mágů věcí zelených a hospodaření, zejména pak udržitelného, viz https://en.wikipedia.org/wiki/Joel_Salatin
Podrobnosti o filmu: http://lsff.cz/filmy/polyfaces/
Nebo vás zajímá jak se to opravdu má s celiakií? Odpovědi najdete v dokumentu „Projekt celiak“, ale i v diskusi s lékaři a těmi, kdož jsou s lepkem znesvářeni osudem. A snad si budete moct i nechat na místě otestovat vlastní dispozice pro vztah s lepkem.
Informace k filmu: http://lsff.cz/filmy/the-celiac-project/
Protože právě JÍDLO - ve všech myslitelných polohách - je totiž jedním z hlavních témat letošního pátého ročníku LSFF. Kromě výše uvedeného na festivalu najdete desítky dalších dokumentů o jídle a potravinách. Guru fermentačních procesů Sandor Katz ukáže ve filmu FERMENTACE (http://lsff.cz/filmy/ferment/ ) , jak zkvasit prakticky cokoliv.
K vidění bude i to, jak vzniká globální menu, zda a jak Země uživí 10 miliard lidí (film 10 miliard: Co máte na talíři, režie Valentin Thurn, viz http://lsff.cz/filmy/10-billion-whats-on-your-plate/ ), jak se dá žít v lidském rozměru nebo naopak o mnoha ambiciosních šílenostech ve světě.
Je-libo chov šneků po Rakousku, zenové cesty s čirokovým sirupem, pivní války po Česku, šunku po maďarsku, slivovici po Moravsku či hledat, kudy se vinou permakulturní stezky? I to je k nalezení na pátém ročníku LSFF.
A samozřejmě, nejen jídlem živ je člověk… takže „Rébus jménem touha“ rozklíčovává skvělá kanadská dokumentaristka Erna Buffie, která hledá, nakolik jsou diverzita sexuálního chování a prožitek rozkoše klíčové pro přežití druhů. http://lsff.cz/filmy/decoding-desire/
Nejen pro včelaře je fantastický vhled do života opylovačů - Tajemství úlu a série o životě se včelami Včelař – farmář.
Bonbonek na závěr: víte co jsou stradivárky, že? Ale určitě nevíte, že se dají vytisknout…
To, co dokáže vylézt z 3D tiskárny je jedna věc – uvidíte ostatně v dokumentu Tajný život materiálů (http://lsff.cz/filmy/the-secret-life-of-materials/ ). Ale co z toho výtisku dokáží vyloudit ruce Mistra, to uslyšíte jedině na vyhlašovacím večeru LSFF, ve středu 14. října v 18:00 na ČZU v Praze-Suchdole.
Filmy, věda a street food – to vůbec není všechno!
Ve veřejném prostoru Kampusu Dejvice se totiž vzedme Dóm chaosu. Známý buřič a hledač lidských rozměrů životního prostoru, prof. arch. Martin Rajniš, zatímco bude stavět Dóm coby poctu neurčitosti ve vývoji života, bude míchat i svůj proslulý guláš, jímž přispěje i do tavícího kotle pouličního gastro festivalu. Osobní pozvánka Mistra zde https://www.youtube.com/watch?v=eRok9ZyMYfg
a zde https://www.facebook.com/events/790688961041274/
Ano, je toho hodně. Proto základní časové schéma.
- Přebohatý program LSFF na Suchdole, v kampusu ČZU mezi 12.-15. říjnem, to je jedna věc. Viz www.lsff.cz
- Bonusové prodloužení 5. ročníku LSFF a jeho průnik do NTK, s programem v pátek 16. října je věcí další
- Následná konjunkce LSFF se Street Food Festivalem v dalších dnech 17. až 18. října, viz www.facebook.com/streetfoodfestivalcz
- Takže výsledné shrnutí - program LSFF tedy začíná 12. 10. na Suchdole a končí 18. 10. v Dejvicích.
Detailní program projekcí a doprovodných akcí připravujeme. Sledujte www.lsff.cz a na www.facebook.com/streetfoodfestivalcz .
Kontakty:
ředitel festivalu:
Petr Alexander
tel: 774 909 905
tiskové materiály, fotky – když chcete poslat info:
Petr Kotouš,
tel: 775 694 007
tiskový mluvčí – když chcete říct info do médií:
Adam Carda,
tel: 607 728 894