Kuchyňské vybavení, to nejsou jenom hrnce, pánve, nože a talíře.
Především na umístění a uspořádání kuchyňské linky a všech spotřebičů tak, aby byl zajištěn bezproblémový chod kuchyně.
Kuchyňské vybavení – na co je třeba myslet především?
Jak na ergonomii v kuchyni? Především tím, že si kuchyni rozdělíme do tří zón, a to na:
1. Skladovací zónu (chladničku, mrazničku a spíž)
2. Zónu na samotné vaření (pracovní plochu, varnou desku a troubu)
3. Mycí zónu (dřez a jeho okolí, včetně odpadkového koše)
Tyto zóny by měly mezi sebou tvořit trojúhelník. Rozdělením kuchyně na tyto tři zóny se vaše práce stane efektivnější a vaření bude větší zábavou. Při chytré organizaci, kdy jsou kuchyňské práce plynulé a jedna přechází v druhou, a důmyslném zařízení se příprava jídel změní z povinnosti v hobby.
Vestavné spotřebiče úspora prostoru
V poslední době se čím dál tím běžnější součástí vybavení kuchyně stávají vestavné spotřebiče (myčka na nádobí, chladnička s mrazákem, varná deska, trouba, mikrovlnná trouba, nebo dokonce i pračka, digestoř či kávovar), které díky zabudování v kuchyňské lince ušetří spoustu místa.
Lepší řešení umístění
Výhodou vestavěných spotřebičů je jejich individuální umístění. Tudíž pravidla ergonomie mlžete uplatnit i zde. Neradi se při pečení ohýbáte? Vsaďte na umístění trouby do vyšší polohy. Stejně tak varná deska může být umístěna v dokonalé pozici.
Nejen praktičnost, ale i skvělý design
Praktičnost je v kuchyni velmi důležitou vlastností. Moderní spotřebiče šetří energii, mají mnoho užitečných funkcí a také šetří čas. Spousta lidí si pochvaluje taktéž snadnou údržbu vestavěných spotřebičů, nehledě na jednotný a kompaktní vzhled kuchyně.
Kdo šetří, má za tři
Vestavěné spotřebiče se staly moderní záležitostí. Jestliže vás lákají, zvažte, zda by nebylo vhodnější je zakoupit společně s novou kuchyňskou linkou, sety je možno koupit cenově výhodněji.