Praha (Pressweb) - Sporáky na dřevo a jiná tuhá paliva připomínají pohádku, která nemá v moderní domácnosti a 21. století co dělat. Jejich obliba však dokazuje, že tento způsob vaření má své místo v gastronomii i dnes. A co víc. Sporáky tohoto druhu umožňují nejen přípravu pokrmů, ale také způsob vytápění bez závislosti na dodávkách elektřiny. To je také důvod, proč jsou volbou romantiků zbožňujících pohled do plápolajícího ohně, gurmánů i zatvrzelých pragmatiků.
Při přípravě jídla nejsou sporáky jako sporáky
Svůj postoj k vaření se sporáky na tuhá paliva popisuje kuchař Petr Jelínek z oblíbené pražské restaurace: „Možná to zní trochu rozmazleně, ale já bych si jídlo připravené běžným způsobem snad už ani nedal. Opravdu. Pokud jednou ochutnáte pokrm připravený takto, nechcete jíst nic jiného.“ A za pravdu mu dávají mnozí jiní nadšenci, kteří se v kontextu se sporáky bez výměníku zmiňují o nezaměnitelné chuti nebo jídlu jako od babičky.
Sporáky na tuhá paliva však nejsou výsadou jen kuchařů z luxusních restaurací. Lidé je často volí také na chaty nebo do domácností, kde není nutné vařit moderním způsobem. A ta romantika u ohně je bonusem, který si všichni do jednoho chválí.
Kulinářský zážitek a zajištění tepla zároveň
Ačkoliv vypadá tento způsob topení a vaření poněkud zastarale, i sporáky na dřevo prošly vývojem. To je také důvod, proč je možné volit mezi běžnými sporáky, které snadno vytopí jednu místnost a sporáky s výměníky, jež jsou schopné dodat teplo i do celého domu. A stejně jako u jídla platí, že i zde je vůně dřeva nenapodobitelnou kvalitou.
Co tedy vyzkoušet změnu? Je lidová moudrost, která jednoduše nezestárne a právě to platí pro sporáky na dřevo a tuhá paliva.