Praha (Pressweb) - Pití kávy je pro někoho dokonalým odpočinkovým rituálem, který si nedokáže odpustit jediný den. Nedávno se však prokázalo, že i tito fajnšmekři nemají přesnou představu, jak by měl správný šálek espressa vypadat. O to horší bylo však zjištění, že ani v některých barech a restauracích obsluha v espressovém testu chybovala.
Káva illy nikdy chybu nedělá!
Pokud chcete zažít ten jedinečný zážitek z pití kávy, měly byste dodržovat několik pravidel. Začneme hned u šálku kávy. Ten by neměl přesahovat 30 ml. Jaké ingredience budeme potřebovat? Klasika – vodu a čerstvou kávu, tedy kávový prášek. Doporučená dávka kávového prášku na jedno espresso je 6 – 7 gramů.
A jak poznat kvalitní kávu jen tak od oka, když jste například někde v restauraci? Začíná to servisem a podávání kávy. Například káva illy je podávaná ve vysoce elegantních porcelánových šálcích. Pokud Vám v restauraci přinesou příliš velký hrnek, tedy s větším obsahem než je 30 ml, máte jasný signál, že tu něco nehraje.
Sledujte však svou kávu dál. Pěna by měla být vysoká 2 – 4 mm, zbarvená do oříškového až tmavě hnědého odstínu s lehkým načervenalým odstínem. A pozor! Káva illy na sobě zanechává pěnu až dvě minuty po zamíchání, což je zcela správně. Jak je na tom ta Vaše?
Dále se můžeme zaměřit na vůni, která by měla být silná a velmi intenzivní, takže jen tak nevyprchá. Vyvážena chuť a krémovitost, to jsou další zásadní prvky. Vaše espresso by rozhodně nemělo být vodové. Pokud si tedy chcete vychutnat opravdu lahodný šálek italského espressa, bude Vaší nejlepší volbou káva illy.