Praha (Pressweb) - Článků na téma „jak správně jíst“ vyšlo tolik, že by vydaly na hodně tlustou knihu. Jenomže ve většině textů narazíte jen na nekonkrétní informace. Chcete-li s i zároveň vyzkoušet, jak chutná chutný a přitom zdraví prospěšný jídelníček, začtěte se do následujících odstavců!
Pravidelná strava po celý den
Kolikrát denně jíst? Ideální frekvence je 5 jídel denně pro ženy a 6 pro muže, a to ve 2-3 hodinových odstupech. Oběd by měl tvořit třetinu denního příjmu, snídaně pětinu a dopolední svačina desetinu. Počínaje obědem by strava, kterou zkonzumujete během odpoledne, měla tvořit dvě třetiny celkového denního příjmu (večeře třetinu, odpolední svačina desetinu).
Pokud jídlo vynecháte, hladovění zpomalí metabolismus a tělo si pak potravu uloží do tuků. Sacharidy konzumujte spíše dopoledne. V odpoledních hodinách příjem potravy bohaté na sacharidy omezte.
Pestrý jídelníček je základ úspěchu
Z čeho se skládá „zdravá výživa“? Zelenina a ovoce by měly být podstatnou složkou vašeho jídelníčku. V ideálním případě tvoří cca 40 % z celku. Přílohám a pečivu náleží 35 %, masu a luštěninám 12 % a mléčným výrobkům 11 %. Zbylá 2 % patří tukům, olejům, sladidlům a soli.
Ovoce a zelenina vašemu tělu zajistí příjem vitamínů, minerálů a vlákniny. Zajistí lepší fungování vašeho metabolismu a tím i rychlejší spalování tuků.
V hlavní roli pitný režim
Velkou slabinou většiny lidí je nedodržování pitného režimu. Na jeden kg tělesné hmotnosti bychom měli vypít cca 30 ml tekutin, což v praxi znamená 2 – 3 litry za den. Během teplých letních dní a po vyšší fyzické zátěži organismus logicky potřebuje více tekutin. Zaměřte se na vodu a nápoje bez obsahu cukru a dalších nežádoucích příměsí.
A co dál? Chcete-li se svůj způsob stravování přehodnotit, začtěte se do inspirativních článků v magazínu o zdravém životním stylu Fittyn.cz.