I profil je znám jako traverza či nosník

I profil traverza či nosník
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 13.8.2024

Praha (Pressweb) - Traverza, nosník či íčko? To jsou různé názvy pro I profil. Jde o jeden typ ocelových profilů, které se odlišují podle průřezu. Tento má průřez podle velkého písmena I, další jsou podle písmen U, H, T či L. Ocelové profily jsou nepostradatelným materiálem ve stavebnictví, strojírenství a dalších oborech. Vyrábějí se z nich ocelové konstrukce pro stavby nejen skladišť, provozů, skladových objektů, ale také obřích stadionů, věží a vysílačů. Z ocelové konstrukce je postavena v Česku například známá Petřínská rozhledna, ve světě Eiffelova věž. Ocelové konstrukce umožňují postavit stadiony s velkým rozpětím střech nebo výškové budovy.

I profil nahradil dřevěné trámy

I profil je tradiční ocelový produkt, který se používá desítky let. Začal se uplatňovat jako patrový nosník místo dřevěných trámů, a používá se dodnes. Výhodou ocelových profilů je snadná montáž, i různé možnosti spojování, například nýty, šrouby nebo svařováním. Ocel je nehořlavá, ale při teplotě nad 500 stupňů Celsia se v materiálu prudce zhoršují mechanické vlastnosti a ocelová konstrukce se bortí. Ocel také podléhá korozi ve vlhkém klimatu a musí se chránit vnějšími nátěry či pokovováním. I profil patří mezi otevřené profily, ale jsou i uzavřené, tzv. jakly.

Ocelové profily se vyrábějí válcováním

Ocelové výrobky, stejně jako I profil a další, se vyrábějí válcováním za tepla i za studena. Základem je ocelový předvalek – polotovar, který prochází řadou válců a formuje se do požadovaného tvaru. Při válcování za studena se dosahuje přesných rozměrů, ale technologie je dražší. Například trubky se vyrábějí válcováním, protahováním, vytlačováním a svařováním. Dělí se na bezešvé a svařované. K materiálu, který se vyrábí v hutích, patří také betonářská ocel. Jsou to ocelové tyče různého průměru, které mají na svém povrchu výstupky, tzv. žebírkování. To zajišťuje pevnější spojení ocele a betonu. Vzniká tzv. železobeton.

 

Témata: I profil, I profily, trubky, plechy, betonářská ocel | Region: ČR

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Kontaktní osoba: Alena Špinarová
Vedoucí kanceláře
pressweb@krotiteleseo.cz
Obrázek uživatele SEO Services
SEO Services, s.r.o.
Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Česká republika
pressweb@krotiteleseo.cz
Tel: +420 24174300