Praha (Pressweb) - Jestliže dříve byl plyn a elektřina dražší zdroje energie, tak dnes jsou jejich ceny enormní a kdo se zabývá politickou situací ve světě, tak ví, že se to hned tak nezmění. Dnes se znovu vracíme k tuhým palivům a dřevu, protože v tuzemsku je jich dostatek a cena příliš nerostla. A chcete vařit a topit zároveň, protože je to úsporné? Pak ideální jsou sporáky na tuhá paliva. Proč mít zvlášť topidlo a další místo na vaření? Hospodyňky si dříve pochvalovaly, že to vše mají na jednom místě. Rádoby moderní styl bydlení to změnil, ale teď se vracíme k původnímu řešení.
Sporáky s výměníkem vytopí celý dům
Někdo může nevěřícně kroutit hlavou, že sporáky na tuhá paliva ještě existují. Ano, a mají se čile k světu. Moderní technologie z nich učinily zdroj velmi efektivního vytápění a vaření. Už nemusíte vzpomínat, jaké byly buchty od babičky, vy si je upečete sami. Lidé si je nepořizují jen do chalup, ale i do nových domů, protože jejich vzhled vyhoví jak moderní, tak i stylové kuchyni. Jako palivo se používají dřevěné brikety nebo polena až 45 cm dlouhá. Některé sporáky mají výměník a v zimě slouží k vytápění celého domu. A proč by ne? Jejich účinnost je až 75 procent.
Výhody? Ekologické topení a prostorná plotna
Moderní sporáky mají velkou plochu pro ohřev a vaření jídla, troubu na pečení a některé i zásobník na dřevo či brikety. Právě prostorná plotna je velkou výhodu těchto topidel. Současně lze jídlo ohřívat, vařit, smažit a péct, a není nutné odkládat hrnce na kuchyňskou desku. A co teprve trouba? Hospodyně říkají, že troubě, která se vyhřívá dřevem, se nic nevyrovná. Vynikající je nejen upečené maso, ale i sladké pečivo. Díky velkému prostoru v troubě se snadno upeče husa i krůta. Uvidíte, že si na vaření dřevem velmi rychle zvyknete a prostorná plotna vás nadchne.