Turecko láká nejen na své památky, které jsou krásnější než v celém Římě, ale také na svou gastronomii. U nás je notoricky známý kebab, který však není tou jedinou pochoutkou, vhodnou k ochutnání. Seznam těchto vynikajících pokrmů by typickým jídlem z jehněčího a výjimečně z kuřecího masa nebo ryby nekončil. Pojďme se podívat raději na sladkosti, které můžete při návštěvě destinace vyzkoušet.
Je libo dýně nasladko?
Dýně patří u nás k typickým podzimním ingrediencím, kterou přidáváme prakticky do všeho. Jenže věděli jste, že z ní nemusíte tvořit pouze slané pokrmy, ale také sladké věci? Například taková dýně nasladko zvaná kabak tatlisi je turecká sladkost, na kterou zdejší nedají dopustit.
Nejedná se o nich jiného než o dušenou dýni, která je posypaná cukrem, politý medem a sezamovým tahini, nakonec posypána oříšky. A jak dobré to je!
Něco jako turecký med
Člověk by řekl, že turecký med najdeme samozřejmě i v Turecku, ale česky známá pochoutka je zde v trochu jiném podání. Zde se tomu říká helva a jedná se o energeticky vydatnou a velmi výživnou sladkost, která se dříve připravovala pouze pro slavnostní, významné rodinné události.
Základem jsou rozemletá sezamová semínka, která se smíchají s cukrem a medem. Navíc může být dochucená i cukrem a medem.
Lokum nejen pro nejmenší
Jste spíše fanoušky tradičních sladkostí a nedáte dopustit na želé bonbony nebo podobné laskominy? Pak bude vašemu srdci nejbližší pravděpodobně lokum, což jsou měkké kostky obalované práškovým cukrem nebo strouhaným kokosem.
Kolem této sladkosti koluje zajímavá pověst, respektive pověra. Říká se, že vznikla v osmnáctém století pro sultána, který měl tak zkažené zuby, že jiné sladkosti nemohl ukousnout. A lokum byly ideální alternativou jiných pochoutek.