Praha (Pressweb) - Po dlouhou dobu byly tuky (bez ohledu na jejich kvalitu) označovány za hlavního viníka nadváhy, kardiovaskulárních onemocnění a mnohých dalších civilizačních chorob. To už dnes naštěstí neplatí. Alespoň do určité míry. Už se totiž ví, že nejsou tuky jako tuky. Některé druhy, jako například ořechy, vám mohou nejen dopomoci k postavě snů, ale přinesou vám řadu dalších zdravotních benefitů.
V současné době je na trhu dostupné široké spektrum různých druhů ořechů, a každý si tak snadno může vybrat svůj oblíbený – podle chuti nebo podle jejich účinku. Všechny totiž obsahují trochu odlišnou sadu zdraví prospěšných látek, a proto pokud máte ořechy rádi, nebojte se je střídat.
Mezi nejoblíbenější druhy u nás se bezesporu řadí lísková jádra a kešu ořechy. Lískové ořechy se nachází na prvních příčkách v prodeji hlavně kvůli jejich využitelnosti v kuchyni, obzvlášť v období vánoc. Ořechy jsou v českých domácnostech používány především při pečení a zdobení vánočního cukroví. Neměli bychom zapomínat ani zdravotní výhody lískových jader. Jsou totiž skvělým zdrojem energie, vitamínů i minerálů. Jednou hrstí tak snadno zaženete hlad a zároveň doplníte podstatnou část denní dávky manganu, hořčíku nebo kalcia.
Kešu ořechy, co do zdraví, rozhodně nezůstávají pozadu. Kromě bohatých zásob minerálů obsahují ty nejkvalitnější oleje, které příznivě ovlivňují nejen naše zdraví, ale také vzhled, především naši pleť, vlasy a nehty. Pro vysoký obsah hořčíku se navíc jedna jejich porce zaručí za dobrou náladu – působí jako přírodní antidepresivum.
Dámy, pánové a děti, nebojte se ořechů a zařaďte je do svého jídelníčku denně. Jen nezapomínejte, že jsou energeticky vydatné, a tudíž vám na zasycení postačí jedna jejich hrst – vašeho oblíbeného druhu anebo třeba ořechové směsi.