Jezírková fólie zabrání průsaku vody do půdy

Jezírková fólie
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 20.7.2016 | Služby

Praha (Pressweb) - Základem pro stavbu zahradního jezírka je jezírková fólie. Tento materiál je léty prověřen a zajišťuje, aby voda z jezírka neprosakovala do podloží či do břehů. Vyrábí se většinou z PVC nebo kaučuku. Jezírko může být i atypických tvarů, protože jezírková fólie se přímo na místě svařuje, aby přesně pasovala na zvolený tvar jezírka. Na webové stránce jezirkova-folie.cz lze objednat jezírkovou fólii o tloušťkách od 0,8 mm do 2 mm. Materiál lze kombinovat do různých tvarů, lze jím vypodložit dno přitékajícího potůčku nebo různé vodopády. Podle náročnosti terénu se vybírá vhodná tloušťka fólie.

Jezírková fólie se dává na geotextílii, která ji chrání

Při stavbě zahradního jezírka je třeba dodržovat určité zásady. Jezírko by mělo být situováno v té části zahrady, kde bývá určitou část dne stín. Ne všechny rostliny totiž snesou přímé slunce po celý den. Lze si vymyslet jakýkoli tvar, ale zkušení stavitelé doporučují tvary, které jsou obvyklé v přírodě. Pak je třeba vyhloubit dno jezírka, kam se dává geotextílie. Ta chrání jezírkovou fólii před protržením. Na dně by neměly zůstávat pahýly stromů nebo ostré kameny. Jezírková fólie se pokládá na dno takovým způsobem, aby na jejím povrchu bylo do nejméně faldů. Jezírková fólie je většinou černé barvy, ale je i barvy olivové, které je vhodná například do koupacího jezírka.

U zahradního jezírka je důležitá pravidelná údržba

Jezírková fólie je chemicky neutrální, takže je ideální pro jezírka, kde chcete mít rostliny a živočichy. Výsadbu rostlin je třeba naplánovat tak, aby se vytvořila biologická rovnováha a jezírko se samo čistilo. Bez údržby jezírka však nastolíte biologickou rovnováhu jen těžko. Je nutné sledovat kyselost vody, odstraňovat odumřelé rostliny i zákal. Špatně položená jezírková fólie může zvýšit přísun živin, což podporuje růst řas a sinic. I když jsou případy, kdy zahradní jezírko prosperuje, většinou je nutné používat filtrační zařízení, aby se zachovaly žádoucí parametry vodní nádržky.

Témata: jezírková fólie, údržba jezírek, péče o jezírko, pokládka jezírkové fólie | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2